Tuesday, August 24, 2010

Seribu jalan,sejuta alasan...

sekiranya kita mahu sesuatu, kita sebenarnya ada seribu jalan, tetapi sekiranya kita tak mahu sesuatu, kita ade sejuta alasan.


Bayangkan kita didatangi seorang jurujual , dia perkenalkan diri secara ringkas. kemudian, menawarkan anda sesuatu produk, yang sememangnya anda sangat sangat minat. Anda pun tambah berfikir dua kali terus setuju utk membeli. Malangnya,semasa nak bayar anda seluk poket seluar atau tas tangan. Keluarkan dompet, buka tapi tiada duit. Otak anda secara automatik akan ligat berfikir .antara soalan dan jawapan
Yang mungkin yang b'main di dalam kelapa ketika itu ialah apa nak buat nie ??

Dimana ak letak duit aku tadi ??
Boleh bayar guna kat kredit ta ??
Pinjam duit kawan lah dulu, esok aku ganti.
Hutang dulu lah.
Kemudian baru bayar.Kita selagi bernama manusia yang waras akan berfikir dan terus berfikir untuk mencari jalan penyelesaian.


Seterusnya kita akan bertindak dan memilih salah satu. Atau beberapa jalan penyelesaian yang difikirkan sesuai.


Sekarang bayangkan anda berada dalam situasi begini : nama anda dicadangkan sebagai ketua bagh mengendalikan majlis perasmian suatu acara di tempat anda bekerja.anda mungkin tersentak .pada masa yang sama, anda sbenarnya tidak mahu menerima cadangan rakan sekerja tersebut. Tentunya anda akan memberi alasan-alasan seperti :

① saya cadangkan A jadi ketua,A lebih berkebolehan,A lebih hebat.A lebih senior, lebih cekap, pandai berkata-kata, lebih ramah kenalan, lebih popular dan lebih........................


sekian, tQ.


nota : di mana ada kemahuan, di situ ada jalan.


Anda mahu buat, text kat 0196743140.

No comments: